Coretan 10 Hari di Wad K9 (Part 2 – What Not to Say & What to Say to Depressed People)

Sebahagian nota harian saya bersama sketches sebagai terapi seni di wad K9

Assalamualaikum wbt

Saya telah berkongsi sedikit sebanyak apa yang berlaku dalam wad psikiatri dan kesihatan mental, sedikit sebanyak tentang stigma dan kesan stigma.

Kali ni, saya nak kongsi apa yang patut dan tidak patut kita katakan kepada orang-orang yang depressed atau murung ni.

Saya menulis berdasarkan apa yang emosi saya rasakan setiap kali mendengar kata-kata berupa sokongan dan semangat, namun adakalanya sebahagian itu sebenarnya tak sesuai untuk diperkatakan.

Apabila saya membaca blog-blog pesakit depression juga, kebanyakan mereka juga memperkatakan hal yang sama. jadi, sekurang-kurangnya dapat mengurangkan kekeliruan saya tentang respon emosi saya ni – adakah saya ni terlampau sensitif atau memang natijah respon adalah common.

Read more

Fenomena Nasi Moo Cow Cow & Hot Box BBQ di Temerloh (Sampaikan MamaHantek confused nak berbaris kut mana, panjang weiii!)

Credit Photo: SIDIN CAFE FACEBOOK PAGE
Koram tengok ni...tengok asap dah terbau-bau

Assalamualaikum wbt

Ahahaha gempak dah tajuk, tapi tu la hakikatnya.

🌸 🌸 Ehemmmm, ni MamaHantek suka rela buat review ni tau. Takde komisen teeheeeheee…

Sebab memang sedap, berbaloi beli.

Lepas tu, sebab MamaHantek sefamily memang suka makan di restoran dorang iaitu Sidin Café di Dynaton, Bukit Angin, Temerloh.

Lepas tu, sebab Sidin Café ni buka stall kat tapak bazaar Ramadan Lurah Semantan, Temerloh, jadi nak la try special signature BBQ grill diorang ni. Read more

Resepi Air Mint Lemon yang Menyihatkan (lagi menyegarkan tekak time bulan puasa)

lemon drink 3 featured image

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, baru berkesempatan nak update resepi pula hari ni.

Resepi air mint lemon istimewa oleh En. B ni cukup mendapat sambutan anak-anak (dan kami suami isteri gak 😍😍😍).

Secara asasnya En. B dapat idea resepi ni dari internet juga, tapi lepas tu diubah suai ikut tekak dan availability bahan-bahan.

🌸 🌸 🌸

Bahan-bahan (saiz hidangan untuk 4-6 orang): Read more

Coretan 10 hari di wad K9 (Part 1)

Assalamualaikum wbt

Sambil-sambil menanti En. B membeli juadah di bazaar Ramadan Lurah Semantan, Temerloh, saya ambil kesempatan nak update blog ni selepas buat sedikit blogwalking sebelumnya.

Coretan ini saya buat sebagai janji (kepada diri sendiri dan teman-teman yang setia follow saya baik di blog ini mahupun di Facebook dan instagram peribadi).

Jadi, sedikit sebanyak ideanya dah ada, tinggal nak cerita detail sikit di blog ni.

Saya mengambil keputusan untuk menukilkan apa-apa sahaja pengalaman dan peristiwa-peristiwa di dalam wad K9 sebagai peringatan peribadi saya untuk masa akan datang (agar jangan lupa diri), selain insyaallah memberi pembaca sedikit pemahaman dunia kami di dalam wad ini.

🌸 🌸 🌸

Read more

Catatan Ramadhan 2016

IMG_20160607_173424

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, line malam ni mengizinkan untuk saya jenguk dan update blog serta sedikit blogwalking.

Sedikit catatan (rasa macam banyak je 😂😂😂😅)…

Sebahagian catatan, lukisan, yang saya buat di wad ketika itu. Kini bersedia untuk diluah, dimuntahkan ke dalam blog kesayangan ni. Pelan-pelan agaknya, gara-gara kesihatan masih kurang mengizinkan to do so.

Sebahagian catatan, lukisan, yang saya buat di wad ketika itu. Kini bersedia untuk diluah, dimuntahkan ke dalam blog kesayangan ni. Pelan-pelan agaknya, gara-gara kesihatan masih kurang mengizinkan to do so.

Read more

Mr. Django the Clumsy Cat (Django Si Kucing Tebolah)

Featured image: Django suka follow En. B ke kebun petang-petang.

Assalamualaikum wbt

Malam ni terasa nak kongsi pasal Mr. Django, kucing peliharaan kami yang lucu-lucu karenahnya.

Saya tak pernah bela kucing sendiri semasa kecil, jadi kurang arif membela kucing.

Namun, membela kucing hitam ni betul-betul buat saya geli hati dengan telatahnya.

**Post ini juga tribute kepada kucing-kucing kami yang sebelumnya.

1) Muezza the Cool Cat, now the M.I.A. Cat (missing in action).

2) Cassie the Loyal Cat, kucing keluarga di hometown Sarawak yang setia sehingga akhir hayatnya.
Read more

1 2 3 9