Projek Terapi Kemurungan: Beading Therapy

'Assistant' saya, tukang sepah manik. Sakit kepala juga, tapi

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah keadaan saya sekarang lebih mengizinkan untuk update blog dengan lebih kerap, insyaallah.

Bagi yang memang sedia follow Facebook peribadi saya, saya sekarang dalam proses ke arah recovery from depression atau kemurungan.

Penyakit yang saya alami sekian lama, namun relapse atau kembali teruk penghujung tahun lepas menyebabkan saya betul-betul lost fokus saya dalam apa-apa sahaja yang saya buat seharian, kebajikan keluarga, penjagaan diri, bisnes (termasuklah blogging ni).

Alhamdulillah, dengan sokongan yang baik daripada En. B (sangat baik sehinggakan beliau sedia bercuti lama tanpa gaji daripada pekerjaan beliau untuk berada di sisi saya), saya dalam proses yang cepat untuk segera pulih daripada major depression disorder, MDD.

Malah beliau sendiri galakkan saya dengan projek beading or beadwork therapy ini. Read more

Fenomena Morning Sickness Jarak Jauh – Mitos atau Fakta?

Assalamualaikum wbt

Hah, apa bendanya tu morning sickness jarak jauh?

Is there such a thing, ke? Hihihih…

+++

Pernah tak kita terbaca di mana-mana laman sosial seperti fb, ig, wechat , posting friends tu berbunyi seakan macam ni…

“Emmm…rasa nak makan sup gamat la hari ni”..saya la tu..

“Tiba-tiba teringin nak makan kerang rebus”..

Etc..Etc…

Pastu yang best tu, ‘berjujuk’ (bak kato oghe Kelate) orang komen situ,

“Ehem, ada lagi ke?”

“Tahniah, bertambah umat”…

“Wah, congrats!”

…dan sebagainya… Read more

3 tempat makan ikan patin tempoyak yang best di Temerloh, Pahang

Assalamualaikum wbt

Baru-baru ni ada seorang teman tiba-tiba menghantar mesej kepada saya bertanyakan tempat makan patin masak tempoyak yang best di Temerloh, membuatkan saya terfikir nak berkongsi dengan anda semua dalam blog ini pula.

Temerloh, Pahang memang terkenal dengan masakan tempatannya, ikan patin masak tempoyak.

Setelah lebih setahun saya bermastautin di Temerloh, saya dan En. B serta anak-anak sudah mencuba beberapa kedai makan yang menyediakan hidangan ini.

Kebetulan hobi kami sekeluarga ialah mencuba tempat makan dan jenis makanan baru (termasuk anak sulung yang sudah nampak sikap gemar mencuba makanan).

Terdapat juga beberapa lagi kedai makan yang menghidangkan patin tempoyak, tetapi saya belum berkesempatan lagi mencuba setiap satunya (contohnya S.Z. Rahmah di Jalan Maran yang khabarnya menggunakan patin liar, tersohor sehinggakan Sultan Pahang pun makan di situ).

PicsArt_01-18-12.28.00

—-

Berikut merupakan 3 tempat makan patin masak tempoyak yang best di Temerloh, Pahang, mengikut turutan dari bawah.

Read more

Disember datang lagi…

Assalamualaikum wbt

Pejam celik, Disember datang lagi. Maafkan saya kerana lama tidak update di blog ini biarpun beberapa ada kesempatan coverage internet yang baik terutama sekali tatkala melepak di KL beberapa hari.

Akan tetapi, atas banyak faktor, tak terupdate juga walaupun sesekali saya tersenyum membaca mesej, komen dan email daripada pembaca.

Kalau ikutkan syok sendiri saya, banyak benda saya boleh cerita dan update, lebih-lebih lagi perkara harian yang tidak bercerita sangat tentang bab-bab kesihatan dan vitamin suplemen (ehemmmm bagi yang tak tau, saya agen atau pengedar berdaftar Shaklee terutama secara online dan tidak lupa cod di Temerloh, Pahang serta mempunyai agen Shaklee aktif di Mukah, Sarawak).

November lepas (bermula sesi beri alasan kikiki 😝😝😝) saya mulai tidak sihat selama beberapa minggu. Read more

1 2 3 8